T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / SULTANHİSAR - Atça Şehit Mutlu Uçar Anadolu Lisesi

Haberler

May

İzmir Gezimiz.

May

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Okulumuz içerisinde ve dışında düzenlediğimiz sosyal, kültürel, Sportif faaliyetlerle dolu dolu bir gençlik haftası yaşadık. Hatta ilçemiz genelinde yapılan sportif faaliyetlerde voleybol, masa tenisi, basketbol, 100 metre kızlar ve erkekler atletizm yarışması, 1500 metre erkekler atletizm yarışmasında ilçe birincisi,  atletizmde kızlarda İlçe üçüncüsü, 4 x 100 bayrak yarışmasında ilçe ikincisi olduk. Başta  beden eğitimi öğretmenimiz Başar Basri Uzaldı ve öğrencilerimizi Emeği geçen herkesi tebrik eder Başarılarının devamını dileriz. Ayrıca Okulumuz edebiyat öğretmeni Koray Kayalıoğlu  ve tarih öğretmeni Aysan Erzurum eşliğinde  Karacasu Afrodisyas Antik Kenti gezimizi gerçekleştirdik. Oldukça verimli geçen gezimizde emeği geçen öğretmen öğrencilerimize teşekkür ederiz.

May

 Gezi Kulübü Öğretmenleri Nursel SARI ve Aysan ERZURUM  başkanlığında Antalya'nın doğal, tarihi ve kültürel varlıklarını yerinde incelemek üzere 1 idareci ve 6 öğretmenin refakatinde 06/05/2023 Cumartesi günü  düzenlenen geziden renkli kareler.

May

Okulumuz Rehberlik öğretmeni Nihal BALTACI,   YKS'ye girecek olan 12. Sınıf  öğrencilerimize motivasyon sağlanması açısından 09/05/2023 salı günü  30 öğrenci ve 2 gözetmen öğretmen ile birlikte Aydın merkezde bulunan ''Aymira Otel''de yapılan, 16 üniversiteye ait tanıtım programına katılmıştır. Bu sene sınava girecek bütün öğrencilerimize şimdiden başarılar dileriz. 

May

Gençlik haftası kapsamında düzenlenen spor müsabakalarında Atça Şehit Mutlu Uçar Anadolu Lisesi ve Atça Şehit Ufuk Demirkıran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi karşı karşıya geldi. Öğrencilerimizin centilmence yarışmalarından dolayı kutlarız. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.

May

ÇEDES (Çevreme  Duyarlıyım Değerlerime  Sahip Çıkıyorum) Projesi kapsamında, Sultanhisar Kaymakamımız Sayın Bahadır Güneş, Köşk  Kaymakamımız sayın Tuğba Polat, ilçe emniyet amirimiz sayın İbrahim Yörük, jandarma ilçe komutanımız Sayın Bekir Göçmen  ilçe milli eğitim müdürümüz sayın Erdinç Güner'in,  katılımları ile NYSA Antik Kenti, tarihi Kavaklı Köyü, Atça Çomaklı Şehitliği gibi tarihi ve doğal yerleri Sultanhisar Gençlik Spor İlçe  Müdürü Hüseyin Yağcı rehberliğinde gezildi. Çevremizi sosyal kültürel  tarihi yönden tanıyarak daha bilinçli bir toplum haline gelmemiz için gerekli çalışmalar yapıldı. Başta  Kaymakamımız  Sayın Bahadır Güneş olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ederiz

May

Ramazan ayları, sadece oruç tutma zamanı olmaktan ibaret değildir. Aynı zamanda bir bayram coşkusu içinde aileleri, akrabaları, eşi dostu aynı masada buluşturandır. Bizde Atça Şehit Mutlu Uçar Anadolu Lisesi ailesi olarak iftar sofrasında buluştuk. Organizasyonda büyük emeği olan Derya MENEKŞE öğretmenimize teşekkür ederiz. Allah tekrar aynı masada buluşmayı nasip eder inşallah.

Mrt

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile yapılan yazışmlar sonucunda okulumuza Nazilli Belediyesi İtfaiye Amirliği tarafından gönderilen ekipler tarafından okulumuzda yangın tatbikatımızı gerçekleştirerek öğrencilerimizi yangın ve yangın çeşitlerine karşı bilinçlendirdik. Yardımcı olan Nazilli İtfaiye Amirliği'ne ve tatbikat yapmamıza destek olan İtfaiye personeline teşekkür ederiz.

Mrt

Çanakkale Savaşları, yüzyılımızın en büyük savaşlarından birisidir. Birinci Dünya Savaşı'nı galip bitirmek isteyen düşman devletler, gemileriyle Çanakkale Boğazı'nı geçip İstanbul'u almak istiyorlardı.

Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktası olmuş, tarihin akışı üzerinde Türk Ulusu, belirleyici bir rol oynamıştır.

Millet olma bilincinin tohumlarının atılarak, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasına zemin hazırlayan, bir prestij ve azmin mücadelesidir.

Çanakkale Muharebeleri, 1. Dünya Savaşı'nın en önemli ve hassas bölümünü teşkil eder.

Çanakkale Savaşı, ordumuzu zafere taşıyan Mustafa Kemal gerçeğini ortaya çıkarmış, milletimiz, 500 bin evladını bu savaşta şehit vermiştir.

Mukaddes vatan toprakları için, canlarını seve seve vererek; bir ulusun kaderini değiştiren, vatanımızı, istiklalimizi, sarsılmaz imanları, eşsiz cesaretlerine borçlu olduğumuz, aziz şehitlerimiz, dünyada eşi benzeri olmayan bir destan yazmıştır.

Çanakkale Zaferi'nin, özellikle genç nesillere iyi anlatılması, ecdadımıza ve şehitlerimize bir borcumuz olduğu gibi, geleceğimizin de teminatıdır.

''Bu anlamlı gün adına düzenlenen resim yarışmasında İlçe 1.si olan öğrencimiz Yaşamay Ertürk SARIKAYA ve mektup yarışmasında ilçe 1.si olan öğrencimiz Berke İNCESU'yu tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz.''

 

Çanakkale Zaferi'nin Yıldönümünde,

Büyük Önder Atatürk'ü,

Çanakkale Şehitlerimizi ve

Bugüne dek vermiş olduğumuz tüm aziz şehitlerimizi, bir kez daha saygı ve şükranla anıyor, yüce Allah'tan rahmet diliyoruz.

Ruhları şad olsun.


Mrt

 İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde kabul edildi.Osmanlı Devleti, bir milli marşa sahip değildi. Ancak 1.Dünya Savaşı sonucunda Anadolu'nun işgal altında bulunduğu günlerde, halkın heyecanını sürekli tutmak ve vatan millet sevgisini vurgulamak için bir milli marş yazılması fikri ortaya atıldı. Bu fikir, diğer ülkelerin marşları olduğu ve bu nedenle Türk milletinin de bir marşı olması gerektiği düşüncesiyle de destek buldu. Bunun üzerine "memleketin ve milletin genel durumu" nu yansıtacak bir milli marş belirlenmesi için Milli Eğitim Bakanlığınca ödüllü bir yarışma düzenlendi. Ödül 500 liraydı. 

Yarışmaya katılanlardan istenen, Kurtuluş Savaşı'nın anlamını ve milletin bağımsızlık isteğini dile getirecek bir marş yazmalarıydı. Yarışmaya 724 şiir katıldı. Ancak hiçbir şiir milli duyguları ifade etmek için yeterli bulunmamıştı.Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver), yakın arkadaşı ve dönemin ünlü şairi, Burdur milletvekili Mehmet Akif ERSOY'dan İstiklal Marşı'nı yazması için mektup aracılığıyla özel bir talepte bulundu. Çünkü Hamdullah Suphi Bey'e göre böyle bir şiiri ancak Mehmet Akif yazabilirdi. Çünkü Akif'in Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden Çanakkale Şehitlerine yazdığı şiir, bunun en net göstergesiydi. 

Mehmet Akif, böylesi bir marşı para için yazmayı kabul etmediğinden söz konusu yarışmaya katılmamıştı. Ona göre böyle bir hizmete maddi bedel karıştırılmamalıydı.Nihayetinde Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif'in çekincelerini gidermeyi başardı ve onu bir şiir yazmak konusunda ikna etti. 

Mehmet Akif'in "kahraman ordumuza" ithafıyla başlayan şiiri, Büyük Millet Meclisinin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda yani 2.İnönü Savaşı'nın hemen öncesinde, oy çokluğuyla milli marş olarak kabul edildi. 

41 mısra ve 12 kıtadan oluşan İstiklal Marşı; bağımsızlık, savaş, medeniyet, inanç, maneviyat, cesaret, kahramanlık ve umut gibi temalar üzerine örülmüştü. 

Mehmet Akif o gün kendisini tebrik edenlere "Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın" diyerek cevap verecekti. 

İstiklal Marşının ilk bestesi, Ali Rıfat ÇAĞATAY'a ait olan ve 12 Mart 1924'te kabul edilen besteydi. 

Günümüzde kullanılmakta olan beste ise, 1930 yılında, dönemin Cumhurbaşkanlığı Orkestrası Şefi Osman Zeki ÜNGÖR tarafından yapıldı.   

                                                                                                                                                                                         İSTİKLAL MARŞI

  

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.

O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;

O benimdir, o benim milletimindir ancak.

 

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!

Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?

Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal...

Hakkıdır, hakk'a tapan, milletimin istiklal!

 

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!

Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.

Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

 

Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,

Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.

Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,

'Medeniyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

 

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın.

Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.

Doğacaktır sana va'dettigi günler hakk'ın...

Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.

 

Bastığın yerleri 'toprak!' diyerek geçme, tanı:

Düşün altında binlerce kefensiz yatanı.

Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:

Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

 

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?

Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda!

Canı, cananı, bütün varımı alsın da hüda,

Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.

 

Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli:

Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.

Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli,

Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.

 

O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım,

Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,

Fışkırır ruh-i mücerred gibi yerden na'şım;

O zaman yükselerek arsa değer belki başım.

 

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!

Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.

Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:

Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;

Hakkıdır, hakk'a tapan, milletimin istiklal!

                                                                                        Mehmet Akif ERSOY

Mrt

Okulumuz konferans salonunda yapılan ve tüm sınıflaaarımızın katıldığı ilk yardım eğitimi.

Mrt

KADIN İNSAN'DIR.  ERKEK İSE İNSAN EVLADIDIR.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneren Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg'dur. Dünya Kadınlar Günü tarihinde barındırdığı talihsiz olay nedeniyle bazı ülkelerde anma törenleri kutlanıyor. Dünya Emekçi Kadınlar Günü adı ile 1921 yılından itibaren Türkiye'de de kutlanmaya devam eden 8 Mart ilk olarak 1975 yılında yaygınlaşmaya başladı. ABD'nin New York eyaletinde yaşanan yangın felaketinde 120 kadın işçinin hayatını kaybetmesinin ardından Almanya, Danimarka ve ABD gibi ülkelerde bu günün kadınlara özel bir gün olarak anılması kararı alınmıştı. Ülkelerin kararlarına tepkisiz kalamayan Birleşmiş Milletler ise 1977 yılında yaptığı oylamadan sonra 8 Mart'ı dünya kadınlarına armağan etti. Kadınlar Günü'nün Tarihçesi ABD'nin New York eyaletinde çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen işçilerin iş bırakma eyleminden sonra çıkan yangın 120 kadın işçinin hayatını kaybetmesine tüm dünyadan tepkiler geldi. Danimarka, Almanya ve ABD sırasıyla bu günü dünya kadınlarına özel bir gün olarak kabul edince Birleşmiş Milletler'den de ilk adım geldi. 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ı Dünya Kadınlar Günü olarak ilan eden BM, aynı dönem özel gün ile ilgili yaptığı açıklamada bu günün New York'ta yanan işçilerden dolayı anıldığı belirten bir ifade kullanmadı.

8 Mart 1857'de New York'ta yer alan bir dokuma fabrikasında çalışan 40 bin işçi, 16 saatlik işgününün 10 saate indirilmesi ve ücretlerde artış yapılması talebiyle greve başlamıştı. Kadın işçilerin örgütlediği bu grev o güne kadar yapılmış en büyük kadın eylemlerinden biriydi. 129 İşçi yanarak can verdi. ABD basını bu olaya neredeyse hiç yer vermemişti. Buna rağmen, işçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katılmıştı.

"Dünya'da hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez." Bu sözler Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ait.

Söylediklerinde mübalağa yok. Zira Kurtuluş Savaşı'nın en önemli aktörlerinden biri de Türk kadını idi. Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

TÜM EMEKÇİ KADINLARIMIZIN BU ANLAMLI GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ. 

Mrt

Aydın Sağlık Müdürlüğü okulumuzu ziyaret ederek, öğrencilerimize ve öğretmenlerimize '' Akılcı İlaç Kullanımı ve Antibiyotik Farkındalığı Eğitim Semineri'' vermiştir. Bize verdikleri kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederiz.

Şbt

06.02.2023 tarihinde yaşadığımız tarifsiz acının yaralarını birlikte sarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bir daha böyle acı yaşamamak ve bir parça umut olmak için tüm iyi dileklerimizle birlikte yardımlarımızı deprem bölgesine ulaştırdık. Tüm Depremzede vatandaşlarımıza  acil şifalar , kaybettiğimiz vatandaşlarımıza da Allah'tan Rahmet diliyoruz.

Ock

Okulumuzda  yapılan öğrenciler arası satranç turnuvamızdan görüntüler.

Satranç nedir ne ise yarar?     - Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır. -Süratli, doğru ve çabuk düşünebilmeye yardımcı olur, olaylara doğru yorumlarla yaklaşabilme yeteneklerini geliştirir. - Kişiliği ve karekteri olumlu yönde etkiler ve geliştirir. -"Kendine güven" duygusu aşılar ve bunu geliştirir. Satranç ne öğretir?     Satranç, sportmenliği öğretir. Başarı ile kazanmak veya defansa çekilirken pes etmeden mücadele etmeyi öğretir. Bu yeteneklerin hiçbiri sadece satranca özgü olmamakla beraber tamamı oyunun parçalarını oluşturur.